Woningwaardering

Hoe wordt in Nederland de huurprijs berekend? Dat doen we door middel van het woningwaarderingsstelsel (WWS). In de volksmond noemen we dit ook wel het puntensysteem huur. Ontdek hoe het puntensysteem werkt en wat het woningwaarderingsstelsel voor u betekent.


Wilt u weten wat Klaassen PBOV voor u kan betekenen op dit gebied neem dan gerust contact met ons op.

Wat is het woningwaarderingsstelsel?

Het woningwaarderingsstelsel is een methode om de maximale huurprijs van een huurwoning in Nederland te bepalen. Het stelsel wordt gebruikt om de kwaliteit van een huurwoning objectief te meten aan de hand van verschillende criteria.

Hoe werkt het puntensysteem in de vrije sector?

Tot aan de vrije sector is in Nederland de huurprijs gereguleerd tot aan de liberalisatiegrens (187 huurpunten). Wanneer de wettelijke huurprijs lager uitvalt dan hetgeen u vraagt of de huurpunten komen (onverwacht) onder de liberalisatiegrens, dan is er een potentieel risico op een geschil met uw huurder. Dat wilt u uiteraard voorkomen. Deze uitspraken leiden namelijk vaak tot een lagere huur en daarmee een grote impact op uw rendement en cashflow uit uw beleggingspand(en).

Puntensysteem huur

Klaassen PBOV is al jaren bekend met de het puntensysteem huur. Wij kunnen uw huurpunten berekenen met een solide opname van uw woning. Daarbij geven wij, desgewenst, een compleet vrije sector advies. In dit advies beschrijven we welke aanpassingen u moet doen om uw beleggingspand in de vrije sector te krijgen of de woningwaardering te optimaliseren om zo uw gewenste huurprijs te behalen.

Contact

Hoe werkt het puntensysteem?


Het puntensysteem kent punten toe aan verschillende kenmerken van een woning. Hoe meer punten een woning krijgt, hoe hoger de maximale huurprijs mag zijn volgens het WWS. De punten worden toegekend aan de volgende eigenschappen van een woning:

 

  1. Oppervlakte vertrekken
  2. Oppervlakte overige ruimtes
  3. Verwarming en Installaties
  4. Energieprestatie
  5. Keuken en extra voorzieningen
  6. Sanitair en extra voorzieningen
  7. Voorzieningen gehandicapten
  8. Buitenruimte
  9. Gemeenschappelijke voorzieningen
  10. Parkeerruimte
  11. WOZ-waarde en WOZ-cap
  12. Bijzondere voorzieningen / Monument
  13. Toeslagen

Projecten

Door de jaren heen hebben we ondersteund bij verschillende projecten. Hieronder vindt u een overzicht.

door Milan Lagerwerf 11 september 2024
Deze klant had enerzijds als wens een bijdrage te leveren aan de oplossing van de woningnood door het ontwikkelen/realiseren van duurzame woningen. Anderzijds was de wens om een fatsoenlijk rendement te maken op het project.
door Milan Lagerwerf 11 september 2024
Deze klant had enerzijds als wens een bijdrage te leveren aan de oplossing van de woningnood door het ontwikkelen/realiseren van duurzame woningen in leegstaande utiliteitspanden. Anderzijds was de wens om een fatsoenlijk rendement te maken op het project.
door Milan Lagerwerf 28 mei 2024
Deze klant had als wens om een veilige, vitale en toekomstbestendige investering te doen ten behoeve van zijn pensioen. De woning diende te voldoen aan de volgende criteria om een rendabele toekomstbestendige investering te zijn: De vrije sector huurprijs dient conform de Wet betaalbare huur te zijn; Het energielabel dient minimaal label B te zijn; Er dient een minimale BAR van 7,0% te zijn.
Bekijk meer →

Hoe werkt het woningwaarderingsstelsel in de praktijk?


Het woningwaarderingsstelsel kijkt naar verschillende aspecten van een woning, zoals oppervlakte, isolatie, voorzieningen en buurt. Elk aspect wordt beoordeeld en krijgt een bepaald aantal punten toegekend, wat resulteert in een maximale huurprijs.

Share by: