+ 31 10 268 10 08

Energielabel bedrijfspand

Wat is een energielabel bedrijfspand?

Het energielabel bedrijfspand (EP-U) geeft weer hoe energiezuinig het bedrijfspand is. De energiezuinigheid van een pand hangt af van diverse factoren. Denk hierbij aan de isolatie van daken en gevels, het type glas maar ook aan de installaties. Inspectie van deze kenmerken levert een bepaalde score op. Aan de hand van deze score wordt het label bepaald. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is.

Is het energielabel verplicht voor mijn bedrijfspand?

Bij verkoop, verhuur of oplevering van een bedrijfspand is de eigenaar verplicht een energielabel aan te bieden. Dit geldt voor zowel bestaande- als nieuwbouw. Het energielabel bedrijfspand, ook wel het energielabel utiliteitsbouw genoemd, geldt voor alle panden die geen bestemming ‘wonen’ hebben. Dit geldt dus bijvoorbeeld voor kantoren, winkels en scholen. Het energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Let dus op de verloopdatum van uw energielabel.

Energielabel bedrijfspand A, B of C

Met een energielabel van A, B of C voldoet uw kantoor aan de norm voor 2023. De rijksoverheid streeft echter naar een energieneutraal gebouwde omgeving in 2050. Dit geldt ook voor bestaande bouw. Met het oog op de toekomst is het verstandig om alvast aanvullende energiebesparende maatregelen te onderzoeken. Samen met onze adviseur bespreekt u de mogelijkheden om uw bedrijfspand nog energiezuiniger te maken. Uiteraard wordt er daarbij rekening gehouden met uw duurzaamheiddoelstellingen.

Energielabel bedrijfspand D, E, F of G

Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Voldoet het pand niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit. Kantoren met een label D t/m G kunnen soms zonder bouwkundige ingrepen energielabel C halen. Wij denken graag met u mee over hoe het nog beter kan. Dat sluit aan bij ons streven om bij te dragen aan een energieneutraal gebouwde omgeving.

Zichtbaarheid energielabel bedrijfspand

Bij panden van overheden met een oppervlakte van meer dan 250 m2 is het verplicht om het energielabel duidelijk zichtbaar op te hangen. Dit geldt ook voor andere publiekelijk toegankelijk gebouwen van dezelfde omvang zoals banken, hotels en theaters. Voor deze gebouwen geldt de verplichting echter alleen wanneer er een label is. Zoals in geval van na verkoop of verhuur van het pand.

Boete

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet er sinds 2015 op toe dat het energielabel bij verkoop, verhuur of oplevering aanwezig is. Ontbreekt het label of is het niet duidelijk zichtbaar opgehangen? Dan riskeert u een boete die kan oplopen tot ruim €20.000!

Meer informatie?

De adviseurs van Klaassen PBOV zijn BRL9500 gecertificeerd en stellen graag het energielabel bedrijfspand (EP-U) voor u op, conform de ISSO 75.1. Daarnaast denken wij graag mee over de mogelijkheden om uw pand nog energiezuiniger te maken. Neem daarom vandaag nog contact met ons op of vraag meer informatie aan via de knop hieronder.