+ 31 10 268 10 08

Huurprijs berekenen

Huurprijs berekenen

Wilt u een woning of appartement gaan verhuren? Dan mag u niet zomaar zelf de huurprijs bepalen. U zal rekening moeten houden met het geldende woningwaarderingsstelsel (WWS). Met dit puntenstelsel huur kunt u de maximale huurprijs berekenen, die u voor uw zelfstandige woning mag vragen.

Hoe werkt het woningwaarderingsstelsel (WWS)?

Het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als puntenstelsel huur, bepaalt de maximale huurprijs van een woning. Dit puntenstelsel huur is een rekenmethode om op basis van woonkwaliteiten (de eigenschappen van uw woonruimte) het puntenaantal te berekenen. De belangrijkste onderdelen van het woningwaarderingsstelsel, voor punten, zijn;

  • Oppervlakte van woningvertrekken
  • Oppervlakte van overige ruimten
  • Verwarming en installaties
  • Keuken en sanitair
  • Luxe toevoegingen keuken en sanitair
  • Energieprestatie
  • WOZ-waarde
  • Luxe toevoegingen

Wat is de liberalisatiegrens in 2023?

Jaarlijks wordt door de overheid de liberalisatiegrens bepaald. Tot aan deze grens is de maximale huur voor sociale woningen gereguleerd door de overheid. Wanneer de kale huurprijs boven deze liberalisatiegrens komt spreekt men van de vrije sector grens. Hierin mag de kale huurprijs marktconform worden bepaald. Op dit moment bedraagt de liberalisatiegrens € 808,06

Huidige vrije sector grens

Scoort uw woning na het berekenen van de huurpunten lager dan € 808,06 (136 woningwaarderingspunten bij een normale woning)? Dan moet u zich aan de bijbehorende maximale huurprijs houden. Scoort uw woning € 808,06 of meer? Dan bent u vrij om zelf met uw huurder een huurprijs af te spreken.

Risico’s bij een verkeerde huurprijsberekening?

De stap huurprijs bereken in het verhuurproces is niet geheel zonder risico. Scoort uw woning bijvoorbeeld minder dan € 808,06 punten en vraagt u een hogere huurprijs dan toegestaan? Dan kunnen uw huurders u voor de Huurcommissie dagen. Aan de hand van het type huurcontract kunnen zij tot 6 maanden terug (contract onbepaalde tijd) of tot dertig maanden terug (contract bepaalde tijd) het verschil in huur terugkrijgen, tevens zal de nieuw bepaalde huurprijs gelden tot het einde van de huurovereenkomst. Andersom kan natuurlijk ook. In dat geval loopt u het risico dat u te weinig punten toekent aan de woning, waardoor u een lagere huurprijs vraagt. Hierdoor loopt u onnodig huurinkomsten mis.

Zelf uw huurprijs berekenen

Klaassen PBOV B.V. biedt ter ondersteuning van verhuurders, beheerders en investeerder een volledige up-to-date puntentelling aan. Hier mee kunt u zelf uw huurprijs berekenen.

Via onderstaande knop komt u bij deze volledig gratis applicatie!

Huurprijs berekenen, woningwaardering, huurpunten bepalen, huurpunten, maximale huurprijs, liberalisatiegrens, vrije sector grens, vrije sector

Laat een expert uw huurprijs berekenen!

Wilt u geen risico lopen? Dan kunnen de adviseurs van Klaassen PBOV ook voor uw woning de maximale huurprijs berekenen. Ook kunnen onze experts u adviseren over de mogelijkheden om hoger te scoren in de puntentelling. Wij denken dan ook graag met u mee. Bel ons of neem contact met ons op via het contactformulier via onderstaande knop.

Wellicht ook interessant voor u?