+ 31 10 268 10 08

Huurprijs berekenen

Huurprijs berekenen voor woonruimte

Wilt u een woning of appartement gaan verhuren? Dan mag u niet zomaar zelf de huurprijs bepalen. U zult rekening moeten houden met het geldende puntensysteem huur (WWS). Met dit puntensysteem kunt u de maximale huurprijs berekenen, die u voor uw woonruimte mag vragen.

Wat is het puntensysteem huur?

Het puntensysteem huur, ook wel bekend als woningwaarderingsstelsel (WWS), bepaalt de maximale huurprijs van een woning. Dit puntensysteem is een rekenmethode om op basis van de eigenschappen van uw woonruimte het puntenaantal te berekenen. De belangrijkste eigenschappen van de woning, voor punten, zijn;

  • Oppervlakte van woningvertrekken
  • Oppervlakte van overige ruimten
  • Verwarming en installaties
  • keuken en sanitair
  • Luxe toevoegingen keuken en sanitair
  • Energieprestatie
  • WOZ-waarde
  • Luxe toevoegingen

Scoort uw woning lager dan 141 punten (regime 01-07-2022)? Dan moet u zich aan de bijbehorende maximale huurprijs houden. Scoort uw woning 141 punten of meer? Dan bent u vrij om zelf met uw huurder een huurprijs af te spreken.

Huurprijs berekenen

Het bepalen van de huurprijs is niet geheel zonder risico. Scoort uw woning bijvoorbeeld minder dan 141 punten en vraagt u een hogere huurprijs dan toegestaan? Dan kunnen uw huurders u voor de Huurcommissie dagen. Aan de hand van het type huurcontract kunnen zij tot dertig maanden terug het verschil in huur terugkrijgen, tevens zal de nieuw bepaalde huurprijs gelden tot het einde van de huurovereenkomst. Andersom kan natuurlijk ook. In dat geval loopt u het risico dat u te weinig punten toekent waardoor u een lagere huurprijs vraagt. Hierdoor loopt u onnodig huurinkomsten mis.

Meer informatie?

Wilt u geen risico lopen? Dan kunt u de adviseurs van Klaassen PBOV ook voor uw woning de maximale huurprijs berekenen. Ook kunnen onze experts u adviseren over de mogelijkheden om hoger te scoren in de puntentelling. Neem daarom vandaag nog contact met ons op of vraag meer informatie aan via onderstaande knop.

Wellicht ook interessant voor u?