Een rijksmonument, vaak mooie en bijzondere panden. Helaas zijn deze meestal wel duur(der) in onderhoud. De rijksoverheid komt de verhuurder van een monumentale woning al tegemoet met 50 extra woningwaarderingspunten. Helaas is dit vaak niet genoeg om buiten de grote steden (lagere WOZ waarde) een dekkende huurprijs te krijgen. Het opstellen van een Energie-Index kan extra punten opleveren in de woningwaardering. Direct gevolg een hogere kale huur en daarmee een verbetering van het rendement.

Energie-Index

Voor rijksmonumenten is het hebben van een geldig energie-index niet verplicht. Dit is een vrijwillige keuze van de verhuurder. Momenteel hebben de meeste rijksmonumenten geen geldig Energie-Index. De Energie-Index levert daarmee in de woningwaardering 0 punten op.

Praktijk

In de praktijk ziet Klaassen PBOV B.V. vaak dat er in de loop van de jaren wel energetische aanpassingen zijn gedaan. Denk aan ‘simpele’ zaken als een HR107 ketel, dubbelglas of voorzetramen. Deze aanpassingen vertalen zich in een beter Energie-Index en leiden daarmee tot extra woningwaarderingspunten en een hogere kale verhuurprijs.

Voorbeeld

U bent verhuurder van zelfstandige woning(en) in een monumentaal pand. De woningen(en) betreffen studio’s van +/- 30 m2. Met een WOZ waarde van € 95.000,- per stuk.

De woningwaardering bedraagt zonder Energie-Index 133 punten. Dit staat voor een maximale kale huurprijs van € 652,74.

De woning beschikt echter over dubbel glas en centrale verwarming door middel van een HR107 ketel. Na opstellen van het Energie-Index blijkt deze <2,1 te zijn. Hiervoor worden er 11 punten toegevoegd aan de woningwaardering en komt deze op 144 punten. Dit staat voor maximale kale huurprijs van € 709,77.

Resultaat

Het opstellen van het Energie-Index levert een huursprong op van € 57,03 per maand op. Met wat kleine aanpassingen is zelfs de vrije sector grens (145 punten) haalbaar.

Berekening Energie-Index of Energielabel aanvragen

Wilt u meer informatie over een Energielabel en Energie-Index of een scherpe prijsaanbieding om deze op te laten stellen? Neemt u dan contact op Klaassen PBOV B.V. Wij staan u graag te woord!